Loading...
Rozdávají se na Tour pokuty? Vypadá to, že UCI nelení

Rozdávají se na Tour pokuty? Vypadá to, že UCI nelení

06/07/2024

UCI už se zase pustila do rozdávání podivných pokut na Tour de France. První týden Tour byl divácky velmi atraktivní a tak snad nikoho z nás nepřekvapí, že když nejede závodník vyloženě o ta nejlepší umístění, tak si rád zpomalí nebo dokonce i zastaví a podívá se, jak závod vypadá vepředu.

Takové počínání se ale nelíbí cyklistické federaci UCI. V páté etapě, kde Mark Cavendish bojoval o rekordní 35. vítězství, se po rozjíždění sprintu jeho týmový kolega Davide Ballerini zastavil na kraji silnice u velké obrazovky a rekordní sprint společně s fanoušky sledoval. Za tohle ale dostal pokutu 200 švýcarských franků (5000 korun českých) s odůvodněním za nevhodné nebo neslušné chování během závodu a poškozování image sportu. UCI takhle rozdává pokuty, které se pak dostanou do médií, ale většina fanoušků je stejně na straně jezdců. Protože proč by se přeci domestik nepodíval na to, jak jeho týmový kolega právě vyhrává rekordní etapu na Tour de France?

Pokuta Balleriniho opravdu nijak nerozhodila. Foto: Gazzeta dello SportPokuta Balleriniho opravdu nijak nerozhodila. Foto: Gazzeta dello Sport

Další pokutu dostal Julien Bernard, když během časovky, která se jela v jeho rodném kraji, krátce zastavil a pozdravil se s manželkou a fanoušky. Bernard poté dostal stejnou pokutu od UCI, také za nevhodné nebo neslušné chování během závodu a poškozování image sportu. Julien Bernard později napsal na síť X: "Omlouvám se @UCI_cycling za poškození image sportu 😅. Ale jsem ochotný platit 200 CHF každý den a prožít ten moment znovu 😬".

Et désolé @UCI_cycling d’avoir porté dommage à l’image du Sport 😅 Mais je veux bien payer 200 CHF tous les jours et revivre ce moment 😬 pic.twitter.com/lF5g7oViyx

— Julien Bernard (@JulienBernard17) July 5, 2024

Foto: Gazet van AntwerpenFoto: Gazet van Antwerpen

V šesté etapě si UCI zasadila i na Marka Cavendishe, kterému dala pokutu opět 200 švýcarských franků za to, že se během etapy schovával za auto.

Toto je jen pár z mnoha pokut, které UCI už za začátek této Tour rozdala. Hodně pokut je pak udělováno sportovním ředitelům, kteří často jedou v konvoji za závodem jako kdyby jeli rallye.

Foto: Road.ccFoto: Road.cc

Na sociálních sítích a v médiích už padlo hodně vyjádření o těchto pokutách, kde si lidé dělají z UCI srandu, že by se místo zaměřování se na poškozování image sportu měla zase zaměřit na výšku ponožek.

Úsměvné také je například to, že se UCI připojila k videu Juliena Bernarda na Instagramu aby tím získala větší viditelnost, hned potom ale udělila pokutu. 

Twitter: Matilda PriceTwitter: Matilda Price

Myslíte, že je toto udělování pokut oprávněné, nebo je to jen zbytečná drezura těch, bez kterých by tento sport neexistoval?

Zdroj úvodní fotky: UCI

Tobiáš Hořejší
toby.horejsi@gmail.com

Čus, jsem Tobiáš a žiju cyklistikou. Jezdím silnici v jednom devo týmu, ale dost toho vím i o bikách. Bydlím v Belgii, takže mám všechny top akce ve vzdálenosti delšího švihu. :)

Tobiáš
Hořejší
toby.horejsi@gmail.com

Čus, jsem Tobiáš a žiju cyklistikou. Jezdím silnici v jednom devo týmu, ale dost toho vím i o bikách. Bydlím v Belgii, takže mám všechny top akce ve vzdálenosti delšího švihu. :)

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů