Loading...
PONDĚLNÍ SOUHRN: týmová dominance ve Švýcarsku a heroické výkony Mathiase Vacka!

PONDĚLNÍ SOUHRN: týmová dominance ve Švýcarsku a heroické výkony Mathiase Vacka!

16/06/2024

Opět tu máme pondělí a to neznamená nic jiného, než že přichází další díl naší tradiční rubriky Pondělní Souhrn. V ní se Vám snažíme zprostředkovat ty nejdůležitější výsledky ze světa silniční cyklistiky za poslední týden. Už teď můžu prozradit, že uplynulý týden byl naprosto nabitý závody u nás i v zahraničí. Na konci každého Souhrnu na Vás čeká i české okénko, které je tentokrát opravdu napěchované výbornými výsledky.

Naši pouť ale začínáme ve Švýcarsku, kde se během celého týdne jely etapové závody mužů i žen. V obou kategoriích se jednalo o závod nejvyšší kategorie, tedy World Tour. Ženy mají tento závod vypsány na 4 etapy. Aktuálně mají odjety pouze 2, takže celkové výsledky se od nás dozvíte až za týden. Co Vám ale říct můžeme je to, že v obou úvodních etapách zvítězila Nizozemka Demi Vollering. Aktuálně je tak v celkovém vedení s náskokem více jak jedné minuty. Průběžně vede i bodovací soutěž. Pokud se nestane nic neočekávaného, tak můžeme očekávat, že celkové vedení udrží.

Mužská verze se jela hned na 8 etap. Dovolím si pouze vypsat vítěze prvních 4 etap: Lampaert, Coquard, Nys a Træen. Jednalo se o méně  kopcovité etapy a na celkové pořadí neměly žádný vliv. Dovolil jsem si to kvůli tomu, co se stalo ve čtyřech následujících etapách. Ve všech čtyřech etapách totiž dojela na prvních dvou místech ta stejná dvojice z týmu UAE Emirates. Adam Yates a João Almeida vyhráli oba 2 etapy. Yates navíc přidal celkové vítězství, bodovací i vrchařskou soutěž. Je dobré ještě dodat, že ani jeden z nich nevyhrál 2 etapy po sobě.

Na pětidenním etapovém závodě Okolo Belgie se závodilo především na rovinatých trasách. Ani to však nezabránilo opravdu strhující podívané. Hned ve třech etapách triumfovali sprinteři. Jednu výhru zaznamenal Jasper Philipsen. Hned ve dvou dojezdech se radoval Belgičan Merlier, ani to mu však nepomohlo k vítězství bodovací soutěže. V ní zvítězil právě Philipsen. Hned úvodní krátký prolog ovládl  Nor Søren Wærenskjold, který porazil o 2 sekundy Mathiase Vacka. Norský závodník dokázal, i přes všehnu Mathiasovu snahu, zvítězit celkově. Rozdíl mezi vítězným Norem a druhým Mathiasem byl nakonec pouhé 4 sekundy. Ty mohly být smazány díky bonifikacím v cíli poslední etapy, ale Mathiasovi k jejich zisku chybělo přespurtovat pouze jednoho závodníka. To se mu ale nepovedlo, ale i tak zůstal na krásném 2. místě. Cenou útěchy byl pro Mathiase alespoň žlutý dres pro nejlepšího mladého závodníka.

Ani pětidenní etapový závod Okolo Slovinska rozhodně nenudil. Úvodní dvě etapy patřily sprinterům. Další zářez si připsali Phil Bauhaus a Dylan Groenewegen. Ve zbylých třech etapách dojížděli vítězové do cíle vždy osamoceně. Ve třetí etapě se do celkového vedení dostal Ital Giovanni Aleotti, který už toto vedení následných etapách uhájil. Vše se snažil zvrátit Pello Bilbao, jež zvítězil ve 4. etapě. Nakonec mu však z druhého místa na vítězného Aleottiho chybělo 10 sekund. V závěrečné etapě vypálil rybník všem sprinterům Ben Healy. Na celkové pořadí to už ale vliv nemělo.

Na závěr nesmí chybět české okénko. Sobota přinesla 2 opravdu významné závody pro profíky i amatéry. Na věhlasném L’Etape Czech Republic triumfoval na nejdelší trase Petr Fiala. V ten stejný den se jel Krakonošův cyklomaraton. Na něm triumfoval Jakub Ťoupalík z týmu Elkov Kasper. Jakub se ukázal i v neděli na českém poháru v Kyjově. Tam však bral pouze stříbro za vítězným Jakubem Otrubou z týmu ATT Investments. Mezi juniory v Kyjově triumfoval Adam Pešek před stříbrným Pavlem Šumpíkem (oba tým RKCA).


Tak takový byl tento opravdu nabitý cyklistický týden. Uskutečnilo se opravdu mnoho závodů nejen v zahraničí, ale i u nás. Nás hlavně těší výsledky českých závodníků. Především nás potěšil Mathias Vacek svými fantastickými výkony v Belgii. Jen tak dál!

Václav Halás
halasv17@gmail.com

Ano, taky zbožňuji cyklistiku, jako všichni, kteří navštěvují tenhle web. Ale pozor, některé její odvětví mám radši než ty ostatní. Sám jsem závodníkem a rád se porovnávám s ostatními v...

Václav
Halás
halasv17@gmail.com

Ano, taky zbožňuji cyklistiku, jako všichni, kteří navštěvují tenhle web. Ale pozor, některé její odvětví mám radši než ty ostatní. Sám jsem závodníkem a rád se porovnávám s ostatními v...

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů