Loading...
Drásal je jeden z nejtěžších českých maratonů, říká vítězný Marek Rauchfuss!

Drásal je jeden z nejtěžších českých maratonů, říká vítězný Marek Rauchfuss!

02/07/2024

Z malebného prostředí zámku Hluboká nad Vltavou se seriál závodů Kolo pro Život přesunul do Holešova. Stejně jako na předchozí zastávce bylo zázemí v areálu zámku. Holešovský zámek tak hostil již 31. ročník legendárního závodu Drásal. Své jméno nese podle historicky nejvyššího Čecha – Obra Drásala. Toto jméno rozhodně není náhodné, jelikož místní trasy stejně jako Drásal dosahují obrovských délek.

Již tradičně Drásal nabízí ještě více distancí než běžné závody Kola pro Život. Pro největší odvážlivce je nachystána trasa Obr. Ta se jezdí právě na počest Obra Drásala. Závodníci se každoročně v brzkých ranních hodinách vydávají na 173km dlouhou trasu, na níž překonají 4602 výškových metrů. Navíc oproti jiným závodům se zde jede i trasa A. Ani tato trasa svou náročností nijak výrazněji nezaostává za Obrem. Trať dlouhá 120km3426 výškovými metry  asi hovoří za vše. Na této trase bylo vypsáno i několik velmi zajímavých kategorií. Cyklisté se mohli přihlásit do závodu dvojic, gravel kol nebo kol velikosti 26. Všechny tyto kategorie byly vypsány právě na Áčku.


Jako na všech závodech Kola pro Život nechyběly klasické tratě B, C a D. Ty jsou vždy odstupňovány podle náročnosti. Trasa B bývá tradičně tou nejtěžší, ale na Drásalovi zůstala malinko ve stínu trasy A a Obra.  Trasa C je vždy po dětských závodech tou nejkratší závodní trasou. Tentokrát měřila 31km. Pro ty, kteří neradi závodí, zůstala trasa D, která tentokrát nesla název Rodinná drásalovská jízda. Na ní nejde o závodění, ale o prožitek z jízdy. Tato trasa je vhodná i pro rodiny s dětmi. V dopoledním programu ale nechyběly ani dětské závody – Junior Trophy.

Teď už ale zpět k závodění. Už 5 hodin ráno vyrazili na trať závodníci trasy O. S nekonečnou tratí si nejrychleji poradil Jan Jobánek, který Obra ovládl už po deváté! Na trati strávil neskutečných 8 hodin a 8 minut. Druhý Michael Bubílek do cíle dorazil 7 minut za vítězem. Nejrychlejší ženou na Obrovi se stala Dagmar Sladkovská.


Nahlédneme i do výsledků prestižní trasy A, kterou mezi ženami ovládla Milena Kalašová. Druhá Zuzana Šafářová jí vítězství nedala zadarmo, jelikož na vítězku ztratila jen necelé 3 minuty. Absolutním vítězem trasy A se stal Marek Rauchfuss, který porazil i druhého Karla Hníka a třetího Ondřeje Rakuse. Takhle zněly Markovy dojmy ze závodu:

Do závodu jsem vstupoval z tréninku, takže jsem neměl žádná přehnaná očekávání. Díky tomu jsem mohl mít čistou hlavu. Chtěl jsem hlavně kvalitně potrénovat směrem k mým dalším vrcholům sezóny. Už příští týden vyrážím na MTB Trilogy, takže jsem se na Drásalovi nechtěl úplně popravit.

Co se týče náročnosti, tak Drásal vyniká svou délkou a převýšením. Po technické stránce to ale není až tak náročná trať. Závod nám hodně zkomplikovalo vedro, které bylo v den závodu vážně obrovské. Bylo potřeba správně doplňovat tekutiny a hlavně se nepřehřát. K rychlosti závodu nepomohlo ani bláto, kterého taky nebylo úplně málo.

Po startu jsem se to snažil hlavně nepřepálit. Nechal jsem kluky, ať udávají tempo. Postupem času jsem se cítil dobře. Zároveň po nějakém čase začalo celkem dost lidí odpadat. Nakonec jsme vpředu zůstali jen tři – já, Karel Hník a Ondra Rakus. Asi 15km před cílem jsem cítil, že kluci si nejsou tak jistí ve výkonu. Tak jsem zkusil nastoupit a vyšlo to. Potom jsem jenom náskok kontroloval a dokonce jsem ho i navýšil. Nakonec všechno vyšlo skvěle.


Myslím si, že na závodech jako je Drásal často rozhodují zkušenosti. Mně hodně pomohlo, že za ty roky už tu trať mám celkem načtenou. Navíc je vždycky potřeba si správně rozvrhnout síly. Pokud to člověk na začátku přepálí, tak se mu to v poslední hodině může vrátit v podobě nějaké krize.

formy i výsledku mám radost. Všechno totiž směřuju k MTB Trilogy, kde mi loni těsně uteklo vítězství. Pak mám v plánu jet mistrovství republiky ve třech různých disciplínách – cross country, XC maraton a gravel. Tak uvidíme, co z toho vzejde.

Tak takový byl čtvrtý díl seriálu Kola pro Život. Za sebe musím dodat, že bylo opravdu úmorné vedro, takže oceňuji všechny, kteří dojeli do cíle. Kolo pro Život pokračuje na konci srpna závodem v Železných horách.

Václav Halás
halasv17@gmail.com

Ano, taky zbožňuji cyklistiku, jako všichni, kteří navštěvují tenhle web. Ale pozor, některé její odvětví mám radši než ty ostatní. Sám jsem závodníkem a rád se porovnávám s ostatními v...

Václav
Halás
halasv17@gmail.com

Ano, taky zbožňuji cyklistiku, jako všichni, kteří navštěvují tenhle web. Ale pozor, některé její odvětví mám radši než ty ostatní. Sám jsem závodníkem a rád se porovnávám s ostatními v...

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů