Loading...
A je to! Cavendish vyhrál rekordní etapu

A je to! Cavendish vyhrál rekordní etapu

04/07/2024

Po 16 letech od svého prvního vítězství na největším cyklistickém závodě se Mark Cavendish zapsal do historie Tour de France úžasným, dokonale načasovaným sprintem v páté etapě v Saint Vulbas. Tímto výkonem získal své 35. etapové vítězství, překonal rekord, o který se dělil s Eddy Merckxem, a upevnil si pozici nejlepšího sprintera v historii tohoto sportu.

(Zac Williams/SWpix.com)Foto: Zac Williams/SWpix.com

Vcelku klidná etapa vedoucí údolím Maurienne a savojskými vinicemi, která končila v Saint Vulbas zběsilým finálem, se tím zapíše do historie.

(Cor Vos)Foto: Cor Vos

Cavendishův tým, Astana se v zimě snažil vytvořit něco jako byly historicky úspěšné týmy HTC a Quick-Step, které Cavendishovi přinesly některé z jeho největších úspěchů na Tour.

Cavendish se schoval za Jaspera Philipsena, který má v současném pelotonu k Cavendishovi asi nejblíže. Poté se přesunul na levou stranu silnice, která se stáčela doprava. Mezera se otevřela - a Cavendish byl pryč.

V momentě, kdy přejížděl cílovou čáru, mu spadl řetěz. V tu chvíli mu to už ale bylo úplně jedno. Pokořil rekord 34 vítězství Eddyho Merckxe.

Foto: Getty Images, Cyclingweekly.comFoto: Getty Images, Cyclingweekly.com

V tu chvíli jásali snad úplně všichni.

Alexander Kristoff, který byl v tu chvíli poražen, se hned začal radovat společně s Cavendishem. Tohle je přesně ten moment, kdy je cyklistika tak nádherným sportem.

Foto: Zac Williams/SWpix.comFoto: Zac Williams/SWpix.com

"Astana letos trochu sázela na to, abychom udělali dobrou Tour de France a vyhráli alespoň jednu etapu," řekl v cíli šťastný Cavendish, kterého objímali generální manažer Astany Alexander Vinokourov a vítěz třetí etapy Biniam Girmay.

"Můj šéf Alexander Vinokourov je bývalý jezdec. Ví, co Tour znamená, že do toho musíte jít naplno. A my jsme to dokázali. Vyšlo to přesně tak, jak jsme chtěli. Způsob, jakým jsme postavili tým, vybavení, každý detail byl směřován právě k dnešku.

"Tour de France je větší než cyklistika."

"Obvykle mi trvá několik dní, než se dostanu do formy, ale vím, jak to funguje. Mám za sebou patnáct Tour a nerad mám špatné dny, nerad se trápím, ale vím, že se přes to musíte přenést a věci se mohou stále vyvíjet vaším směrem.

"Nepodařilo se nám to jako týmu tak, jak jsme chtěli, ale kluci zaimprovizovali a dostali mě do nejlepší pozice, a já jsem dokázal vyhrát."

Cavendish měl na tuhle etapu a vlastně i celou Tour speciální kolo a dokonce i speciální aerodynamické ponožky. Prostě se všechno sešlo ve správnou chvíli a Cavendish bude moci kariéru ukončit s tím nejlepším pocitem.

Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images


Myslíte, že se někomu ještě podaří rekord navýšit a nebo navždy zůstane Sira Marka Cavendishe?


Zdroj úvodní fotky: CNN news, Daniel Cole

Tobiáš Hořejší
toby.horejsi@gmail.com

Čus, jsem Tobiáš a žiju cyklistikou. Jezdím silnici v jednom devo týmu, ale dost toho vím i o bikách. Bydlím v Belgii, takže mám všechny top akce ve vzdálenosti delšího švihu. :)

Tobiáš
Hořejší
toby.horejsi@gmail.com

Čus, jsem Tobiáš a žiju cyklistikou. Jezdím silnici v jednom devo týmu, ale dost toho vím i o bikách. Bydlím v Belgii, takže mám všechny top akce ve vzdálenosti delšího švihu. :)

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů